Як знімати цікаві групові фото

У даній статті Даррен Роуз пропонує Вам 12 способів зняти хороше групове фото.

Як відомо, одним з найпоширеніших видів фотографії є «групове». Групові фото зустрічаються всюди, починаючи від весільних знімків і закінчуючи зйомками під час пікніків, вечірок, спортивних та шкільних подій і т.д.

Безсумнівно, щодня по всьому світу знімають тисячі групових фото – проте, на жаль, багато хто з них з багатьох причин залишають у смітті навіть самих авторів цих знімків. Найбільш частими помилками під час зйомок групових фотографій є наступні:

  • обов’язково один або декілька людей дивляться «не туди» чи в різних напрямках (тобто на різних фотографів)
  • моргання (хтось один обов’язково це зробить)
  • когось не вистачає на фотографії
  • різні настрої в групі (хтось посміхається, хтось серйозний, хтось грає на камеру і т.д.)
  • група виглядає занадто дрібно або навпаки не потрапляє в кадр.

Поки більшість людей продовжує стикатися із зазначеними проблемами, Ви сміливо можете використовувати різні прийоми і збільшувати шанси отримати саме той знімок, який Вам необхідний:

1. Підготовка.

Часто невдалі знімки є наслідком непідготовленості самого фотографа. Люди не люблять, коли їх змушують чекати – тому подумайте про таких аспектах зйомок:
оцініть місце зйомки заздалегідь визначитеся, як Ви розставите людей – окресліть межі кадру стежте, щоб ніхто не був закритий головою іншої людини
обов’язково попередьте всіх тих, хто Вам потрібен буде в кадрі заздалегідь
переконайтеся, що Ваш фотоапарат включений і батареї заряджені, а налаштування виставлені.

2. Місцевість.

Місце, на якому Ви помістите групу, важливо для такого роду зйомок з багатьох причин. Для початківців фотографів це допоможе передати смислове наповнення фотографії – наприклад, знімок спортивної команди на ігровому полі краще розкриває ідею, ніж кадр тієї ж команди біля кам’яної стіни. Іншою причиною скрупульозного вибору місцевості служить запобігання появи деталей, які можуть відволікати від самого знімка.

Підберіть розташування «під групу», з достатньою кількістю світла для зйомок і без відволікаючих деталей на задньому тлі. Також запобігайте розташуванню групи прямо перед вікном, тому що світло може відбитися від спалаху, а зіпсує наший кадр.

3. Використовуйте серійну зйомку.

Один з кращих способів уникнути варіанту «різноскерованості поглядів» на фотографії і моргання – серійна зйомка. Зазвичай, перший знімок не найкращий, але наступні кадри після нього практично завжди зафіксують групу в більш розслаблених позах, і люди виглядають більш природно.

Відзнімемо кілька кадрів до того, поки всі будуть готові – іноді організація постановки групового фото може бути досить оригінальною і більш природною, коли люди радять один одному, куди встати і яку позу прийняти. Якщо у вас є об’єктив із змінною фокусною відстанню, чергуйте кадри на широкому фокусній відстані і з більш щільними кордонами.

4. Зйомка «впритул».

Намагайтеся зняти групу настільки близько, наскільки це можливо (при цьому стежите, щоб не обрізати крайніх «моделей» з кадру). Наскільки близько ви зможете зняти, настільки більше деталей можна буде розглянути на обличчях – це саме те, що дійсно підвищує якість кадру.

Якщо ваша група невелика, підійдіть впритул і зніміть пару кадрів до рівня голови і плечей. Ефективний спосіб – попросити всю групу нахилити голову так, щоб Ви змогли підійти до них ближче. Інший варіант: пересувати людей з однієї лінії і перемішувати позиції, розташовуючи їх ближче або далі.

5. Створення композиції.

У більшості випадків ваша група сама зможе натурально створити потрібну композицію (всі ми це колись робили). Високі люди відійдуть на задній план, найнижчі – на передній. Але є ще дещо, чим можна доповнити композицію:
якщо постановка зосереджена навколо декількох головних персонажів (весілля, день народження), визначте їх у центральній фокусної точці, розмістивши в центрі всієї групи (можна урізноманітнити кадр спочатку зосередивши погляди всієї групи в об’єктив, а потім – на головних персонажах)
для формальних знімків вищих учасників  розміщуйте не тільки на задньому плані, а й так, щоб вони знаходилися по центру, і в обидві сторони від них розмістіть нижчих учасників. Намагайтеся не «поглиблювати» групу (тобто зберігайте мінімальну відстань між задньою і передньою лініями). Це допоможе тримати всіх у фокусі. Якщо все ж розташування вийшло «глибоким», коректуйте налаштування діафрагми
попросіть всіх підняти підборіддя – після зйомок вас подякують за кадри без подвійних підборідь

6. Визначення вдалого часу для зйомок.

Ретельно вибирайте час для зйомок. Постарайтеся вибрати такий момент, який відповідає подій події. Краще всього знімати тоді, коли група вже добре згуртувалася або ж коли є момент затишшя у спілкуванні.

Також краще всього знімати на початку заходів, оскільки всі поки лише збираються й виглядають найкраще. По можливості стежте, щоб у кадр не потрапили люди, які перебувають під сильним впливом алкоголю.

Для того, щоб отримати якомога більше деталей на знімку, Вам необхідний ідеальне світло. Спосіб, за допомогою якого Ви цього досягнете, залежить від ситуації, але не забувайте використовувати спалах і знімати поближче, щоб домогтися бажаного ефекту, особливо, якщо група достатньо мала і головне джерело світла виходить ззаду групи.

Якщо Ви знімаєте в ясний сонячний день, і сонце стоїть низько, враховуйте напрям тіні, щоб не отримати колекцію кадрів з похиленими виразами на обличчях.

8. Контролюйте процес.

Часто трапляються ситуації, коли фотограф втрачає контроль над тим, що відбувається з учасниками. Спілкуйтеся з групою. Дуже важливо говорити з людьми. Важливо, щоб вони розуміли, що від них хочуть, змушувати їх сміятися, повторювати, що вони чудово виглядають і продовжувати діалог весь час, поки йде зйомка. Нагадуйте людям, навіщо їм необхідно знятися в груповому фото. Наприклад, під час весільної зйомки можна мотивувати гостей такою фразою: «(назвіть імена молодят) попросили мене зняти кілька групових фотографій». Або на спортивній події «давайте зробимо групову фотографію на честь нашої перемоги». Коли Ви називаєте причину, люди більш охоче погоджуються позувати і зніматися.

Ще один прийом, який можна використовувати в групових зйомках – «якщо Ви побачите фотоапарат, значить, він побачить і Вас». Це ключ до успіху, якщо Ви хочете, щоб кожна людина подивився в об’єктив.
Якщо Ви – не єдиний фотограф на заході, почекайте, поки інші закінчать знімати, і потім залучіть увагу всієї групи до себе, інакше всі будуть дивитися в різні сторони.

Тим не менш, Вам не слід вести себе як диктатор під час зйомок, інакше все закінчиться горою знімків дуже сердитих людей. Хороший фотограф повинен бути гарним психологом, що знають, як привернути увагу, як спілкуватися, але особливо потрібно стежити, щоб люди відчували себе розслаблено і так, ніби вони розважаються.

9. Для великих груп

Зйомка великих груп може виявитися такою ж складною, як і у випадку з непосидючим моделями. Розставляючи всіх по зростанню, ви все одно прийдете до того, що всім догодити не вийде. Рішенням може виявитися тільки варіант на чому-небудь «піднятися», щоб зробити знімок зверху. Застосувавши такий хід, Ви помістите в кадр набагато більше людей, і тим не менш в кадрі залишиться багато деталей (ви отримаєте знімок, на якому осіб буде більше, ніж тіл). Це також дає можливість підібрати хороший ракурс фотографії – особливо, якщо у вашого об’єктива хороша фокусна відстань.

Існує довгий список причин, по яких потрібно використовувати штатив при зйомці групових фотографій. По-перше, штатив відразу говорить оточуючим про те, що Ви серйозно ставитеся до того, що робите і, навіть, може допомогти привернути увагу (Ви не уявляєте, наскільки ефектно може виглядати розстановка апаратури). По-друге, для Вас, як для фотографа, це можливість більш вільно і з більшим ентузіазмом влитися в процес розстановки групи. Встановіть фотоапарат на штатив так, щоб він був готовий знімати в будь-який момент (зробіть всі необхідні установки), і після того, як Ви попрацюєте з групою, можна буде як раз вловити необхідний Вам момент (поки група ще повна енергії і не втомилася від процесу ).

11. Підберіть собі помічника

Помічник стане в нагоді при організації зйомок, особливо якщо мова йде про дуже великі групи людей. Особливо користь відчуєте під час серійної зйомки (як під час весілля, коли Ви знімаєте різні варіанти сімейних фото). У таких випадках можна попросити молодят допомогти члену родини або другу, у якого є список запрошених гостей, розбитий на групи, щоб було зручніше фотографувати. Помічник допомагає визначити, чи всі, хто повинен, потрапили в кадр. Якщо Вам буде допомагати член сім’ї, він не тільки підкаже, чи все в кадрі, а й більш ефективно зможе організувати процес розстановки, оскільки він добре знайомий з гостями.

12. Посміхайтеся

Так, Ви теж повинні посміхатися! Немає нічого гіршого дратівливого фотографа. Веселіться і насолоджуйтеся процесом зйомок, і Ви побачите, що люди підуть вашому прикладу. Зазвичай після зйомок весілля я приходжу додому з жахливою болем мімічних м’язів, оскільки кращий спосіб розслабити пару та її сім’ю – посміхатися їм. Це дійсно працює.

PS: Ще одна порада: проявляйте фантазію. Подивіться на знімок нижче – не правда, що в ньому щось є?

Фотограф і відеооператор на весілля:

• відеозйомка і фотозйомка весіль, Lovestory, кліпів, свят в дитячому садку, вечірки, день народження Київ
• архітектура, інтер'єри, fashion, фотосесії
• предметна фотозйомка, зйомка реклами
• професійна фото відеозйомка корпоратива у м. Рівне, Луцьк, Львів
• фото відео зйомка на випускний.