Історія весільних традицій

Зародження весільних традицій, які активно використовуються в сучасний час, відбулося в античному світі, особливо, в Стародавньому Римі.
Згідно зі встановленими правилами, на весіллі повинні бути присутніми 10 подруг нареченої і 10 друзів нареченого. Виявляється, навіть цей момент враховувався в давнину. Цікаво дізнатися, для чого це саме така кількість передбачалося для того, щоб весілля пройшло з успіхом. Вважається, що запрошені друзі і подруги захищали молодих від ревнощів злого духа, який завжди переслідував урочисті заходи. Також обов'язковою була вбиратися подругам, як нареченій, а боярином-як нареченому. Знаєте, для чого це потрібно було робити? Багато хто може подумати, що при такій кількості народу не будуть помітними наречений і наречена, а вони ж вважаються головними на весіллі. Не переживайте, насправді, однакові наряди сприяли тому, що злий дух плутався і не міг відрізнити справжніх наречених від «ілюзії». Усі гості та родичі жениха і нареченої були впевнені, що злий дух обійде стороною щастя і любов їх дітей, заплутавшись у кількості однаково одягнених людей.
Багато дівчат не люблять одягати білі сукні, бо вважають цей колір нудним, нежізнерадостним і «простим». Чому ж все-таки важливо, щоб дівчина носила в період весільної церемонії плаття білого кольору? Якщо зараз говорять, що білий колір-це колір діви, незайманої леді, чистою, то в той час цей колір вважався, як символ процвітання і радості. Слід зазначити, що в свята Стародавні греки носили білі шати. Католики ж фарбували своє тіло в білий колір в день весілля. Протягом декількох сторіч білий колір вважався символом свята, щастя, свободи, початку нового життя. І тільки завдяки королеві Вікторії білий колір затвердив своє місце у весільній церемонії і став загальнообов'язковим. У 17 столітті вона ввела норму, не послухатися якої ніхто не мав права, адже навіть сама королева була на своєму весіллі в білому чудовому платті. Є й інша гіпотеза на цей рахунок: в Австрії всі дівчата, виходячи заміж одягали сукні кольору заходу-рожеві, а от Анна Австрійська постала перед усіма в білому, і таким чином, дала поштовх до створення нового стилю. Згодом, Ганні стали наслідувати вищі верстви суспільства у Франції, Італії, Англії, потім і Іспанії. Це вважалося пристойним тоном і чудовим смаком. Незабаром, навіть простий люд став використовувати білий колір у весільних обрядах.
Зараз з моди стала витіснятися фата. Дивно, але раніше дівчина яка виходить перший раз заміж мала продемонструвати свою цнотливість, а тому надіти цей головний убір. Якщо ж шлюб відбувався повторно, то наречена не мала права прикрашати свою голову цією деталлю. Фата-прозора біла тканина, яка прикрашена різними візерунками і вишивками. Шкода, що сучасні дівчата відмовляються від неї, мабуть, цнотливості стає все менше і менше.
Що таке бутоньєрка і для чого вона потрібна? Це єдина квітка, розташована в петлиці піджака нареченого, причому обов'язково такого ж виду, їх яких складається букет його майбутньої дружини. Існує гарне тлумачення бутоньєрки: вона символізує любовне почуття лицаря до дами, яка підкорила раз і назавжди його трепетне серце. Раніше дійсно було багато лицарських турнірів, під час яких учасники носили кольори своїх коханих, а перемога, завойована тяжкою працею, була призначена для того, щоб почути довгождане "так".

У наші дні «так» часто доводиться говорити чоловікам, так як жінки тримають їх під каблуком і не дають ступити кроку назад. Та й лицарів те, як таких, більше не залишилося. Якщо чоловік встане з-за столу, щоб привітати даму, то вже добре, а якщо і поступиться їй місцем у громадському транспорті, то це вже зопрівав мрій. Що вже там говорити про спілкування, яке відбувається між молодими. Раніше могли зганьбити при всьому чесному народі за ранні гуляння та «нечисть» нареченої, проте зараз все забуто і тому, можна побачити молоду дівчину в білому платті, з якого явно вимальовується животик.

Стародавній Єгипет подарував нам таку традицію, як обмін обручками. Це є не точним фактом, однак археологи, що виявили велику кількість писемностей, дають зрозуміти, що ця традиція прийшла до нас звідти. Кільце за своєю суттю-коло. Як багато існує понять щодо кола. Але головні з них-це циклічність, вічність, щастя і любов, що не мають меж. Таким чином, надівши обручку своїй коханій людині, ви обіцяєте подарувати йому саме серце, забезпечити наповнення кожного дня життя щастям.

У день весілля пара отримує благословення від Бога, а тому, всі гості, які торкнуться нареченого і нареченої, неодмінно принесуть удачу. Так що, можна й обійняти своїх рідних, і друзів, побажати їм такого ж щастя, яке принесли вони собою і постаратися забезпечити всім гарний настрій.
Навіщо на весіллі потрібен весільний коровай? Здавна вважалося, що весільний пиріг-це символ багатства і достатку. Наприклад, у Древньому Римі було прийнято після закінчення весільної церемонії розламувати хліб над головами молодих, тим самим вносячи їм достаток в сім'ю, а крихти збиралися прийшли гостями, для яких кожна крупинка мала позитивний знак. А ось в Середньовічній Англії існувала видозмінена традиція: гості, приходячи на свято, приносили пироги з собою і складали їх в центрі столу. Таким чином, утворювалася ціла гора випічки. Перед нареченим і нареченою ставилася не легке завдання-поцілуватися, долаючи це нагромадження. З одного боку, це виглядало, як потіха, а з іншого, символізувало благополуччя в майбутній сім'ї.

У наші дні прийнято, щоб наречений переносив молоду на руках через поріг будинку. Звідки ж прийшла ця традиція? Вважалося, що якщо дружина впаде через поріг будинку, то на нещастя. Щоб убезпечити її і себе, чоловік піднімав наречену на руки й переступав поріг.

Заручини в різних країнах

Всі знають,як проходить обряд заручин в нашій країні (хто незнає, читайте тут). А як же це відбувається в інших країнах. Сьогодні поговоримо саме про це.

Є один загальний звичай: якщо після заручин пара розпадається - це сильно засуджується, може скпроводжуватись навіть відшкодуванням постраждалій стороні. А от,які відносини між нареченими в різних місцях відбувається по-іншому. от наприклад, в Вестфалії (Германія) молода пара встує відразу після заручин в сімейні відносини. А от в Італії наречені могли спілкуватись і зустрічатись тільки в домі нареченої і під наглядом батьків.

В Швейцарії молодята повинні були здати певний іспит. Іспит включав розмову зі священником, він же визначав готовність їх до спільного самостійного життя. Визначалось, на заручинах, також фінансові питання, зокрема придане нареченої, і тоді вже підготовка до весільного банкету.

У Іспанських селах період між заручинами і весіллям міг складати від 3ох тижнів до 3ох місяців. Якщо ж цей період збільшувався, це могло служити підставою для розірвання договору про весілля. А в містах Німеччини цей період міг тривати і до 3ох років. Оскільки молода пара починала жити разом в окремому будинку і час витрачався, щоб купити все необхідне в будинок.

Часто заручини відбувались під час святкування йогось свята. щоб була можливість познайомитись з родиною. Нареченому дарували сорочку, яку наречена повинна була пошити сама. А нареченій, певний золотий виріб: ланцюжок, кільце, підвіску. ЦІ дарунки служити, можна так назвати, заставою. Якщо пізніше заручини розривались, то подарунки повертались.
весільний подарунок на весілля - перед весільна фотосесія
У кожного свої традиції! а дотримуватись їх чи ні - справа кожного!

Реєстрація шлюбу в РАЦСІ
Як вибрати місце реєстрації шлюбу? Що врахувати, вибираючи місце реєстрації шлюбу? Чим РАЦС відрізняється від Палацу одружень? Що таке виїзна реєстрація шлюбу? Про це я розповім вам сьогодні, реєстрація шлюбу, як вибрати час реєстрації шлюбу.

ЯК ПРОХОДИТЬ РЕЄСТРАЦІЯ ШЛЮБУ
ЗАГС або Палац одруження - що вибрати?
Де реєструвати шлюб - у відділі РАГСу або в Палаці одружень? Чим відрізняються умови проведення реєстрації шлюбу в РАГСі і в Палаці одружень?
Місце, де вас оголосять чоловіком і дружиною, повинно бути особливим! Так вважають більшість женихів і наречених. І, в принципі, вони праві. День створення нової сім'ї - особливий день, тому так хочеться, щоб у цей день все було особливим - найкрасивішим, найкращим, самим-самим. Саме тому вибору РАГСу чи Палацу одружень женихи і наречені приділяють так багато часу.
Реєстрація шлюбу в РАГСі - це така процедура, яка, на відміну від, наприклад, весільного банкету, не вимагає якихось особливих зусиль по організації. Якщо, звичайно, мова не йде про виїзний реєстрації шлюбу. До реєстрації шлюбу в РАГСі, в принципі, сильно готуватися не треба - писати сценарій, шукати реквізит, виставляти декорації. Однак, незважаючи на нескладність підготовки, офіційна процедура реєстрації шлюбу все-таки зажадає від вас певної уваги. В першу чергу, це стосується вибору дати реєстрації шлюбу. Від цієї дати залежить багато чого - і час, що залишився у вас для підготовки весілля, і статті бюджету, на яких можна заощадити в залежності від пори року, та заходи, які можуть бути заплановані на весільну прогулянку. Тому, вибираючи дату весілля, вам варто гарненько подумати про все це.

По-перше, сьогодні можна вибрати будь-який РАЦС Львова або Львівської області. По-друге, треба обов'язково враховувати відстань, яку вам належить подолати вранці в день весілля від дому нареченої до РАЦСу. По-третє, важливим чинником є інтер'єр РАЦСу чи вийдуть там красиві весільні фотографії?
Сьогодні багато женихи і наречені хочуть зробити своє весілля оригінальною, не такий, як у всіх. Для цього женихи і наречені придумують для себе унікальні весільні образи або влаштовують тематичні весілля. Або їдуть за кордон для того, щоб зробити тихе весілля тільки для двох. Однак їхати за тридев'ять земель зовсім не обов'язково для того, щоб організувати унікальне весілля.

Сьогодні багато пропонують таку послугу як виїзна реєстрація шлюбу. Виїзна реєстрація шлюбу, виїзне весілля - це прекрасний спосіб для того, щоб влаштувати оригінальне весілля, таке весілля, якого більше ні в кого не буде. Звичайно, організувати виїзну реєстрацію шлюбу, виїзне весілля не так просто, як організувати традиційну реєстрацію шлюбу і класичного весілля. Але якщо ви хочете саме оригінальне весілля, то виїзна реєстрація шлюбу, виїзне весілля - чудовий варіант, незважаючи на всі додаткові зусилля щодо її організації. З чого почати організацію виїзної реєстрації шлюбу, виїзної весілля? Звичайно, з вибору місця, де пройде виїзна організація шлюбу.

Після того, як ви визначилися з місцем, де пройде ваше виїзне весілля, виїзна реєстрація шлюбу, ви можете звернутися до спеціалізованого агентству з організації весіль для того, щоб професіонали допомогли вам правильно підготуватися до проведення такого весілля. Самостійно організацією виїзного весілля вам краще не займатися - надто багато чинників потрібно врахувати, дуже багатьох людей потрібно організувати. Якщо у вас немає досвіду організації заходів з великою кількістю учасників, то організацію виїзної весілля, виїзної реєстрації шлюбу краще довірити професійному весільному агентству.

ВЕСІЛЬНІ ТРАДИЦІЇ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ
ВЕСІЛЬНИЙ ТОРТ
Весільний торт – це традиція, яка виникла в Англії як символ святкування й заможності. У середньовічній Англії торти складалися в якомога вищу купу, над якою молодята мали поцілуватися. Вдалий поцілунок вважався запорукою щасливого життя разом.

Весільні торти традиційно складаються з кількох фруктових коржів із проміжними шарами між ними (на відміну від американської традиції, коли коржі накладаються безпосередньо один на інший). У Вікторіанську добу до торта додавали білу цукрову глазур, яка символізувала гроші та високе становище в суспільстві.

Сьогодні пари обирають різні смаки та оформлення тортів відповідно до власних уподобань: від кругів сиру та тортів із вершковим кремом до столів, ущерть заповнених солодощами! Сучасна традиція спільного розрізання торта так само символізує єдність і готовність молодят завжди піклуватись одне про одного.

ПЕРШИЙ ТАНЕЦЬ
Перший танець – це особлива подія, адже цієї миті двоє закоханих неначе стають одним цілим. У давнину наречений ще до початку святкування викрадав наречену й танцював із нею навколо вогнища, щоб похвалитися перед друзями. Це також нагадування про офіційні бали, коли першим танцем для почесних гостей (у цьому випадку молодят) був вальс. Зараз більшість пар обирають особливу або важливу для себе пісню замість традиційного вальсу. Деякі наречені навіть займаються хореографією, щоб здивувати гостей своїм вмінням танцювати!

ПРОМОВИ
На британських весіллях промови часто є кульмінацією застілля. Їх слухають із задоволенням, схвальними вигуками, сміхом і повними келихами! Батько нареченої, як господар, першим виголошує тост, звертаючись до молодят. Він зазвичай ділиться спогадами про дитинство нареченої, після чого приймає нареченого в родину та дякує гостям за участь у святкуванні. Потім наречений дякує родині нареченої, гостям і батькам, робить компліменти молодій і дякує дружкам за допомогу нареченій у приготуванні до цього святкового дня.

Промови дружка зазвичай очікують, щоб від душі посміятися. Він розповідає історії про холостяцьке життя нареченого, часто додаючи кілька солоних жартів. Промова має сподобатися всім, нікого не образити й при цьому бути цікавою та незабутньою.

ІТАЛІЙСЬКІ ВЕСІЛЬНІ ТРАДИЦІЇ
ДАРУВАННЯ БУКЕТА
В Італії існують різні традиції та погляди з приводу того, хто має купувати весільний букет.
Відповідно до загальної традиції, жених має запропонувати букет своїй нареченій як останній дарунок, після якого вона вже стане його дружиною.

Наречена може вибирати кольори та квіти, оскільки вони мають пасувати до загального оформлення та її сукні, яку майбутній чоловік не повинен бачити до початку церемонії. Навіть коли жених не може побачити букет, він повинен заплатити за нього та забезпечити його вчасну доставку нареченій у день весілля.
У північній Італії інколи сам жених вручає букет майбутній дружині. Жених не повинен бачити свої наречену до початку весілля, оскільки це вважається поганою прикметою. Тому він чекає на неї біля церкви, а після її прибуття відразу займає своє місце біля вівтаря.

На півдні Італії поширена інша традиція – букет дарує мати жениха, яка цим показує, що приймає наречену в родину.

Однак зараз ці традиції зживають себе, оскільки дівчата вважають, що практичніше створювати власний букет, який їм більше подобається.

Котей і Мікаела (Італія) дотримуються традиції, згідно з якою жених дарує нареченій її весільний букет.

НАРЕЧЕНА ТА ДЗЕРКАЛО
У багатьох частинах світу вважається дуже поганою прикметою для жениха побачити наречену до початку церемонії. В Італії ця традиція також існує, а місцеві пари сприймають її дуже серйозно. У кількох частинах країни майбутні чоловік і дружина не повинні бачити один одного навіть напередодні весілля.

Але мало хто знає, що в певних регіонах навіть нареченій не дозволено бачити себе саму. Відповідно до старої традиції, яка виникла в південній Італії, наречена не повинна дивитися на себе в дзеркало, коли повністю одягнеться у весільний одяг. Їй слід бути дуже обережною, приміряючи весільну сукню, не лише в день весілля, а й у передсвяткові дні, щоб не зазнати нещастя в подружньому житті.

Якщо ж нареченій дуже потрібно поглянути на своє вбрання, вона повинна спочатку зняти предмет одягу. Ось чому італійські наречені часто дивляться на себе в дзеркало босоніж. Як варіант, можна зняти сережку або рукавичку.

Коли Мікаела (Італія) дивиться в дзеркало, вона надягає лише одну сережку, щоб уникнути нещастя.

ФРАНЦУЗЬКІ ВЕСІЛЬНІ ТРАДИЦІЇ
ЛАВАНДА
У Провансі лаванда з давніх-давен є невід’ємною частиною весільних традицій. Ця квітка символізує радість і щастя молодих, тож часто по-різному використовується у весільній церемонії.

Щоб ушанувати жениха та наречену, гості зазвичай кидають на них лаванду під кінець церемонії. Оскільки кидання рису та пшениці стає менш бажаним на місцях проведення весільних церемоній у Франції, багато молодих вибирають лаванду замість них. Це гарний спосіб побажати молодим удачі та щастя на початку спільного життя.

У Провансі з лавандою пов’язана ще одна традиція – букет квітів кладуть під матрац молодих, щоб шлюб був щасливим, а почуття – палкими. Крім того, існує звичай класти до приданого нареченої мішечок із лавандою, щоб зробити шлюб щасливим і повним дітей.

Деякі наречені навіть вплітають лаванду в зачіску, створюючи вінок із квітів. Зрештою, подарувати молодим букет лаванди – те саме, що побажати їм безмежного щастя.

Марі (Франція) у вінку з лаванди. Вважається, що ця квітка приносить радість і щастя молодятам.

ГАРНА ПОГОДА НА ВЕСІЛЛЯ
Погода – важлива складова весілля, яку не завжди вдається передбачити. Щоб прикликати добру погоду й уникнути дощу, деякі хлопці та дівчата досі дотримуються певних традицій. На півночі Франції особливо популярна традиція, коли молоді пропонують яйця святій Кларі. Пропонування яєць, які є символом життя та родючості, зазвичай відбувається в жіночому монастирі святої заступниці Клари, яка дає мир у шлюбі. Оскільки ім’я святої Клари можна перекласти як "чистий час", вважається, що вона дарує гарну погоду під час весілля. Тепер популярними стали "паперові яйця", тобто грошові пожертви. У відповідь сестри монастиря будуть молитися про гарну погоду в день весілля молодят.

Французька наречена Марі пропонує святій Кларі чашу з яйцями, щоб отримати хорошу погоду в день весілля.

ТАНЕЦЬ ІЗ БРІОШЕМ
Танець із бріошем – популярна весільна традиція у Вандеї. Великий бріош, який здебільшого важить близько 15 кг, зазвичай є дарунком хрещеної матері або хрещеного батька одного з молодих. Жених повинен першим взяти бріош після обіду та протанцювати з ним, демонструючи силу, почуття ритму та рівновагу. Потім усі чоловіки виконують цей танець, центр бріоша вирізається, а сам бріош передається жінкам. Після фінального танцю з бріошем його з’їдають усі гості.

ЧЕСЬКІ ВЕСІЛЬНІ ТРАДИЦІЇ
ХОМУТ
Ця весільна традиція відбувається після церемонії, здебільшого після прибуття гостей на свято. Друзі жениха надягають чудово прикрашений хомут йому на шию, що символізує подружні узи. Це також означає, що інколи шлюб може бути складним, якщо чоловік і дружина не співпрацюють. Крім того, нареченій дають батіг зі стрічками, щоб показати, кому належить влада в шлюбі.

Лукас (Чехія) після церемонії надягнув на шию хомут, який символізує подружні узи.

БИТТЯ ТАРІЛОК
Підмітання осколків розбитих тарілок на весіллі – це перша традиція, яку підготовляють працівники бенкетної служби. На початку свята працівник бенкетної служби бажає молодим багато щастя, коли виголошує тост. У цей момент працівник "випадково" впускає тарілку, що схована під підносом у його руках. Традиція полягає в тому, що молодим потрібно підмести осколки.

Ці фарфорові осколки символізують щастя, а звук биття тарілок проганяє нечисту силу, яка хоче заподіяти шкоду молодим. Спільне підмітання – символічне завдання для жениха та нареченої. Воно показує, що молоді повинні завжди працювати разом – вирішувати проблеми в шлюбі та вести господарство. Крім того, має значення розподіл інструментів: хто візьме совок для сміття, а хто – щітку. Традиційно вважається, що той, хто підмітає, буде підкорюватися, а за тим, хто вибрав совок, буде залишатись останнє слово в шлюбі. Молодим також слід зберегти один осколок на щастя.

Лукас і Нікола (Чехія) підмітають осколки розбитих тарілок, що символізує їхню спільну роботу в майбутньому подружньому житті.

ВОДА ЧИ ГОРІЛКА?
Весілля пов’язуються з багатьма різними тостами, які виголошують батьки, дружки, друзі, самі молоді тощо. Деякі тости виголошуються не лише для того, щоб побажати щастя молодим, але також щоб визначити майбутнє, наприклад, дізнатися, хто з них буде ходити до паба.

Друг або працівник бенкетної служби ставить дві чарки на піднос. В одну з них налили воду, а в іншу – прозорий алкогольний напій (зазвичай горілку). Кожен із молодих бере чарку, щоб приготуватися до тосту. Якщо жених вибере воду, він буде проводити вечори вдома. Якщо ж він вибере алкогольний напій, то, ймовірно, ходитиме до паба!

Лукас і Нікола (Чехія) п’ють воду та горілку під час весільних тостів. Однак ніхто напевно не знає, що в якій чарці!

Фотограф і відеооператор на весілля:

• відеозйомка і фотозйомка весіль, Lovestory, кліпів, свят в дитячому садку, вечірки, день народження Київ
• архітектура, інтер'єри, fashion, фотосесії
• предметна фотозйомка, зйомка реклами
• професійна фото відеозйомка корпоратива у м. Рівне, Луцьк, Львів
• фото відео зйомка на випускний.