Весільна обручка. Чи знаєте Ви про її походження і значення?

Обручка — символ, який підтверджує подружній статус. Купуючи обручки на весілля, ми не замислюємося над походженням і значенням цієї традиції. Насправді в обручки — багата історія з гарними легендами й безліччю відкриттів як наукових, так і життєвих.

Як давно з’явилися обручки, точно не встановлено, та їх виникнення пов’язують із Давнім Єгиптом. Тоді вони відігравали роль печатки, за допомогою якої фараони передавали свою владу та волю через державних представників. Згодом золоті обручки почали носити як прикрасу багаті єгиптянки, а срібні, бронзові, із скла або глини — менш заможні.

Першу обручку, згідно з давньогрецькою міфологією, носив за наказом Зевса Прометей як спогад про ті дні, коли був прикутий до скелі.

Обряд заручення вперше з’явився в римлян: наречений дарував батькам нареченої просту металеву обручку як символ зобов’язань і здатності утримувати наречену. Традиція ж одягати обручку під час заручин на палець нареченої тісно пов’язана зі звичаєм купувати жінку. Обручка була немов комерційним зобов’язанням, яке підтверджувало, що угода буде виконана. Крім того, давала знати іншим чоловікам, що ця жінка вже «не продається».

У євреїв обручка з’явилася на зміну звичаю вручати нареченій монетку як зобов’язання, що майбутній чоловік бере на себе фінансове утримання дружини.

Обручки з золота вперше з’явилися в єгиптян, які носили їх на безіменному пальці лівої руки, оскільки вірили, що саме від цього пальця прямо до серця веде «артерія любові».

Особливою силою наділяли обручки й давні римляни. Вони дарували своїм дружинам обручки, стилізовані під ключ, на знак того, що жінка береться розділяти з чоловіком усі обов’язки й допускається в управління домом як рівноправний партнер.

Церемонія заручення споконвічно була важливіша за саме весілля — просте завершення вдалих заручин. Тільки набагато пізніше, за часів християнства, обручка стало частиною весільного обряду.

У IX столітті Папа Римський Микола дозволив християнам використовувати обручки. Відтоді обручка стала означати не лише матеріальну угоду, а й служити символом вірності, сталості та любові.

Цікаво, що в XV столітті відповідно до церковного статуту при одруженні нареченому на знак його сили одягали залізну обручку, а нареченій на знак ніжності та цнотливості — золоту. Ще пізніше наречений отримував золоту обручку, а наречена — срібну.

За традицією, покупка обручок входить в обов’язок нареченого. Обручками вони стають лише після моменту заручення (чи то реєстрація шлюбу в загсі або вінчання), тому жодних суворих розпоряджень, яким має бути обручка сьогодні, немає.

Гарний переказ свідчить, що обручки після весілля слід носити, не знімаючи. Давні люди вірили, що «якщо охолоне обручка, охолоне й кохання».
Прикмети та сновидіння

Дивовижно, як багато в нашому житті змінює ця маленька річ — обручка. За легендою, Полікрат (софіст, який написав наприкінці дев’яностих років IV століття до н.е. памфлет «Обвинувачення Сократа»), виявивши в животі риби обручку, кинуту ним у море, вигукнув: «Чорт забирай, це ж моя обручка! А я вже відчув себе повністю вільним від своїх шлюбних зобов’язань. Мабуть, варто відмовитися від рибних страв, а обручку викинути свиням»...

Протягом багатьох століть обручці приписувалося майже містичне значення — впливати на долю подружньої пари. Існує безліч пов’язаних із цим прикмет. Приміром, втрата чи поломка обручки сприймається як провісник того, що укладений шлюб через якусь причину може бути зруйнований.

Упустити обручку до або під час вінчання також вважається поганою прикметою. Знімати її в деяких країнах можна лише після народження першої дитини.

Вважається, що якщо дати комусь поміряти свою обручку, то відбувається стороннє втручання у стосунки, і сім’я розпадеться.

Батьки можуть передавати свої обручки лише в тому випадку, якщо досвід їх сімейного життя позитивний. Якщо обручка передає досвід шлюбу, який розпався, від неї краще позбутися. А ось обручки з позитивним шлюбним досвідом варто берегти й передавати тій дитині, яка на це заслуговує. Оскільки людина, яка не гідна передачі хорошого досвіду, цю обручку загубить.

Якщо жінка бачить уві сні свою обручку яскравою і блискучою — це означає, що вона буде захищена від турбот і невірності.

Побачити обручку на руці друга чи інших людей означає, що ви не сприймете чиєїсь обіцянки занадто серйозно. Можливо, матимете недозволені радості.

Можна по-різному ставитися до пророкувань наших прародичок, але, намічаючи дату весілля, вони вірили, що вийти заміж у січні означає рано овдовіти; у лютому — жити в злагоді з чоловіком; у березні — жити на чужій стороні; у квітні — користуватися перемінним щастям; у травні — побачити зраду у власному домі; у червні — медовий місяць триватиме все життя; у липні — зберегти про свій шлюб кисло-солодкі спогади; у серпні — чоловік буде й коханим, і другом; у вересні — очікує тихе та спокійне життя; у жовтні — життя буде важким; у листопаді — дуже багатим; у грудні — зірки кохання із кожним роком горітимуть дедалі яскравіше.

Розповідь «обручки»

Психологи вважають, що обручка нерідко «видає» сімейні проблеми й часом може розповісти про основні особливості характеру свого власника не менше, ніж поглиблене психологічне тестування.

Сьогодні релігійне значення обручки, мабуть, у цілому втратило свій сенс: важко назвати священними узи, які, відповідно до статистики, розриває ледь не кожна друга подружня пара. Обмін обручками «на знак любові та вірності», швидше, уже просто ритуал. (Задля справедливості слід зазначити, що для щиро віруючих і богобоязливих людей обручка може бути символом подружньої вірності.)

За оцінками психологів, що базуються на результатах психодіагностичного тестування кількох сотень людей, обручка на чоловічій руці — це «легальна» прикраса, яка нерідко служить для того, щоб привернути до себе увагу. Саме висока потреба в увазі, визнанні та схваленні з боку інших людей є головною причиною, через яку переважна більшість чоловіків носить обручки. А як відомо, дана потреба властива людям, в яких досить виражені демонстративні риси характеру. Вони марнолюбні, небайдужі до похвали та компліментів, люблять лестощі. У справах, які вимагали планування і тривалого проведення єдиної лінії, не відрізняються надійністю і не часто домагаються великих успіхів. Нерідко прагнуть до особистого збагачення, не особливо перебірливі в засобах досягнення власних цілей.

Дуже рідко (у середньому в шести випадках із ста) чоловіки, які носять обручку, не мають демонстративних рис характеру. В усіх відомих таких випадках виражені такі особливості їх особистості: непевність у собі, у своїх силах, можливостях і здібностях. Вони не відрізняються самостійністю, їм потрібна підтримки інших людей. Особи подібного складу не прагнуть до лідерства та керівництва іншими людьми, як правило, не мають великих амбіцій, намагаються «не висуватися» й перебувати на других ролях не лише на роботі, а й у сімейному житті. Звичайно їм властива підвищена конформність, поступливість і покірність, схильність до компромісів, вони уважно, чуйно та доброзичливо ставляться до інших людей, прагнуть уникати конфліктів, добре уживаються в колективі. Основний мотив носіння обручки чоловіками з таким складом характеру, як вважають психологи, головним чином визначається потребою в психологічній підтримці. Особистості подібного типу самостверджуються і підвищують у такий спосіб свій соціальний статус. Людина немов каже сама собі: «У мене є дружина — близька людина, готова завжди прийти на допомогу», «Я маю сім’ю і нічим не гірша за інших».

Якщо запитати чоловіка, чому він носить обручку, то у відповіді, на перший погляд, буде важко розпізнати розглянуті вище мотиви. Це й зрозуміло, оскільки істинні мотиви поведінки людина рідко усвідомлює. У той самий час у наведених мотивуваннях просліджуються цілком певні закономірності, які розкривають особливості кожного з двох описаних чоловічих характерів.

Особистості з демонстративними рисами звичайно пояснюють носіння обручки в такий спосіб. Одні з них кажуть, що «так гарно» або «мені так більше подобається». Інші стверджують, що носять обручку на прохання (інколи дуже настійне) своїх дружин, не бажаючи конфліктувати через «дрібниці».

Чому дружини просять, а інколи й вимагають це від своїх чоловіків? Основна причина — ревнощі, страх конкуренції з боку інших представниць прекрасної статі. Очевидно, що одружений чоловік менш привабливий для інших жінок. Ревнощі ж у свою чергу, хоча часто й неусвідомлені, мають свої причини. Маючи високу емоційну чутливість і сприйняття, жінка відчуває «потенційну загрозу», прагне їй запобігти та убезпечити себе. Таке відчуття, підозра найвірогідніше виникає саме стосовно чоловіків, яким властиве марнославство. Адже, бажаючи привернути до себе увагу, вони завжди не тільки відкриті для контактів, а й постійно шукають їх. Крім того, вони не схильні до конфліктів, оскільки конфліктність блокувала б реалізацію потреби в увазі.

Чоловіки, у характері яких відсутні демонстративні риси, звичайно пояснюють носіння обручки в такий спосіб. Одні стверджують, що в їх оточенні так роблять усі і їм просто не хочеться особливо виділятися на загальному тлі. Інші кажуть: «Я одружений, а одружені чоловіки носять обручки». В обох випадках явно проглядається прагнення «бути як усі». А воно, у свою чергу, обумовлює наявність у характері чоловіка таких якостей, як відсутність вираженого честолюбства й потреби в самостійності та незалежності, конформізм.

Почувши подібну думку вперше, я відчула обурення і навіть якусь образу. Та через кілька днів, піймавши себе на тому, що уважно вивчаю руки всіх чоловіків і жінок, які зустрічаються, і пильно спостерігаю за тими, хто носить обручку, я подумала, що в цьому все-таки щось є. За результатами моїх спостережень, із десяти явно одружених чоловіків обручку носить лише один (хоча, можливо, причина в спеці). І цей один справді має риси, описані психологами.

А ось жінки носять обручку набагато частіше. Для жінки обручка є (за рідкісними виключенням) свідченням того, що вона одружена і має певний статус. Адже заміжня жінка в нас у країні в очах громадської думки як і раніше стоїть вище за незаміжню. Шлюб припускає наявність дітей, а жінка-мати в усіх народів шанується значно більше. Крім того, обручка служить деяким захистом від небажаних залицянь інших чоловіків. Не дивно тому, що жінки носять обручку значно частіше.

Набагато цікавіше, чому деякі одружені жінки не носять обручки. Головним чином тому, що їм не потрібно особливо підкреслювати свій соціальний статус, відчувають себе в шлюбі досить вільно й незалежно і, нехай несвідомо, шукають уваги інших чоловіків. Такі жінки не задовольняються лише традиційними ролями дружини, матері та господині, прагнуть до активного соціального життя. Жінки цього типу відрізняються підвищеним честолюбством, наполегливістю та цілеспрямованістю, прагненням домогтися успіху в житті.

Відсутність обручки в жінки досить часто свідчить і про наявність сімейних проблем. Як вважають, основна причина цього полягає в тому, що дотепер дуже широко поширені уявлення про дружину, як лише про домашню хазяйку і виховательку дітей, занадто повільно здають свої позиції. Вольова, енергійна та честолюбна представниця прекрасної статі, яка нерідко заробляє набагато більше за свого чоловіка, займає чільне становище в сім’ї, а її чоловікові надається другорядна роль. Природно, що зайнята на роботі жінка не може приділяти багато уваги домашньому господарству та сім’ї, і далеко не кожного чоловіка це влаштовує.
Медицина
Чи знаєте Ви про походження і значення весільної обручки?

У сучасному світі обручка — не тільки багатозначна емблема. Англійцю Діармунду Мулхеріну, професору медицини з міської лікарні в Бірмінгемі, вдалося довести, що золота обручка на пальці здатна запобігти артриту. Обстеживши 55 пацієнтів, які страждають на ревматоїдний артрит, професор Мулхерін дійшов сенсаційного висновку: у 30 чоловік, які постійно носять обручку, ознак захворювання на «окольцьованому» пальці не виявили, тоді як суглоби інших пальців уже були деформовані. Вчені поки що не знають точно, яким чином золото захищає суглоби, проте фактом є те, що ще давні люди застосовували його у вигляді ін’єкцій при лікуванні запалення суглобів. Як вважають лікарі, секрет полягає в тому, що золото через шкіру проникає в лімфатичні судини пальців і перешкоджає деформації суглобів.

А ось, на думку деяких інших учених, постійно носити обручки небезпечно для здоров’я, тому що на руках є безліч чутливих точок, пов’язаних із тими чи іншими органами. І якщо, приміром, не давати безіменному пальцю систематично відпочивати від тісних «обіймів» обручки, це може призвести до мастопатії, захворювань статевих органів або ендокринних залоз. Постійне носіння обручки на середньому пальці здатне викликати атеросклероз і радикуліт.

* * *
Носити чи не носити обручку — кожний вирішує сам для себе. Зрештою, це справді лише символ, хоча й дуже багатозначний. Набагато важливіше те, що, за ідеєю, він має уособлювати, — міцні сімейні стосунки, гармонію, порозуміння, любов і сталість.
* * *
Весільні прикмети: навіщо насправді бити посуд і кидати цукерки гостям

Б’ють келихи – на щастя. Традиція бити посуд на весіллі походить від прадавнього обряду вінчання. З двох чаш молодята пили молоко з медом, а потім розбивали їх об заздалегідь принесену каменюку – «щоб з двох вийшло одне». Хрещені батьки збирали черепки і несли до річки, щоб вода обточила гострі краї – цих гострих країв не мало бути у житті.

Хто перший стане на рушник – голова сім’ї.

Після шлюбу кидають гостям цукерки – щоб життя було солодким.

Сваха – жінка, яка збирала інформацію про всі роди. Вона рекомендувала який хлопець підійде якій дівчині, родини їздили один до одного на оглядини і обмінювались подарунками.

Перед весіллям дівчина вишивала сорочку молодому і весільний рушники. Щонайменше їх мало бути два – той, яким обвязували молодих і той, на який вони вставали. Кінці цих рушників були різними, із символами обох родів.

Якщо життя у подружжя склалося добре, з покоління в покоління передавались жіночі весільні сорочки та рушники – щоб добра доля була у дітей та внуків.

Весільне вбрання краще замовляти. Але до першої ліпшої кравчині не іти. Це має бути перевірена людина, з чистими помислами.

Після весілля молоді вживали багато меду, щоб у них народилося здорове потомство, тому і місяць називається медовим.

Лише незаймана дівчила мала право на проведення обряду вінчання. Давні слов’яни вірили, що перший партнер передає свою енергетику і впливає на потомство. Після шлюбної ночі на видному місці вивішували нічну сорочу молодої. Вона мала бути з «калиною». Якщо «калини» не було – молодий мав право вигнати дружину.

Весільні вінки або одяг молодих прикрашали червоними ружами – квітами кохання і краси. Це робилося не лише для того, щоб вони милували око, а й щоб відвертали злі погляди. Вважається що перший – найбільш небезпечний (людина автоматично переключалась на яскраву квітку).

Не прийнято одружуватись у високосний рік, бо вваажається, що в нього переходить те, що людство збирало у попередні роки. За чотири роки назбирується щось добре або погане. Оскільки ми не знаємо що саме – люди перестраховуються і серйозні кроки у житті роблять наступного року.

Символіка каміння на обручках
У стародавні часи закохані обмінювалися обручками в знак поваги і вірності один одному. Нерідко заможні наречений і наречена носили химерно декоровані колечка: гравірування, глазур, форма вироби і, звичайно, дорогоцінні камені. Люди вірили, що кожен камінь володіє власною символікою і наділяє господаря певними властивостями. Які камені обіцяють міцний союз і щасливе сімейне життя?

Діамант

Ограненний алмаз - один з найсильніших з енергетики каменів, оскільки його покровителями вважаються Венера і Сонце. Найбільш сильними є фамільні діаманти. Це камінь царів і імператорів, воїнів і жерців, людей, сильних духом. У середньовіччі вірили, що діамант допомагає зберегти любов і вірність у шлюбі. Цей камінь наділений дійсно позитивним значенням: він приносить стабільність, благородство, чесність, любов, вірність, радість і порядність. Такі обручки з камінням можуть дозволити собі сильні духом наречений і наречена, які хочуть, щоб їхній союз тривав вічно.

Рубін

Рубін - благородний і сильний камінь. З давніх часів на Сході його цінували навіть більше алмазу, приписували йому різні позитивні властивості. Наприклад, вважалося, що він дарує хоробрість, здоров'я і могутність. Завдяки вогненно-червоному кольору, символіка рубіна пов'язана з чуттєвою любов'ю і пристрастю. Крім того, рубін дарує запаморочливі емоції, красу і гідність.

Смарагд

Смарагд - улюблений камінь мудреців і магів, як на Заході, так і на Сході. Як і діаманту, покровительниця смарагду - Венера. В давнину люди вірили, що тим, хто носить цей камінь, відкриті таємниці майбутнього. Смарагди допомагають зберігати ясний розум, спокій і молодість. У Центральній Америці смарагд вважається символом весни і жіночого начала. Це камінь чистих і чесних людей, які тримають своє слово, а також вірні своїй другій половинці. Смарагд допомагає зберегти в шлюбі любов, відданість і гармонійну атмосферу. В епоху Відродження обмін обручками зі смарагдами вважався символом сталості почуттів і чистоти намірів.

Сапфір

Сапфір, «синій камінь» в перекладі з грецького, знаходиться під заступництвом Юпітера, тобто планети щастя. Дорогоцінні камені дивного синього кольору вважалися особливими з давніх часів. Стародавні перси вірили, що ясне блакитне небо - це відображення величезного сапфіра, в Стародавній Греції і Стародавньому Римі його пов'язували з Зевсом, в Індії - з Космосом, а Павло Флоренський зазначав, що сапфір подібний душі, яка прагне до вічності. Кільця з сапфірами - позитивний талісман сімейного життя, оскільки вони обіцяють сталість, спокій і любов рідних людей, збереження шлюбу і справжню дружбу. Якщо рубін обіцяє яскраву і пристрасну любов, то сапфір дарує любов спокійну, мудру і затишну.

Напівкоштовні камені

Існує безліч каменів, які вважаються любовними амулетами. Якщо ви хочете носити незвичайні обручки, придивіться до виробів з напівдорогоцінним камінням. Наприклад, позитивний сонячний авантюрин обіцяє оптимізм, ясний розум, взаємні почуття того, кому ви його подарували. Магнетична бірюза дарує привабливість в очах один одного, приносить благополуччя в сім'ю, гармонійні відносини і оберігає від конфліктів. Рожевий кварц - незмінний любовний талісман, дарує ніжність, душевну рівновагу, життєрадісність, взаємність, оберігає любов від руйнування. Як зазначає весільний портал rivnevideo.com, іншими каміннями, які допомагають у любові і сімейного життя, є нефрит, гірський кришталь, перли, сердолік, топаз, аквамарин.

Тонкощі і нюанси

По-перше, пам'ятайте, що кожен камінь володіє власним характером і унікальним набором рис, як і людина. А це означає, що навіть найпозитивніші з символіки камені можуть допомогти далеко не кожній людині. Наприклад, сердолік вважається любовним амулетом, який розкриває чуттєвість і сильні емоції. Для тихих і спокійних людей він стане справжнім талісманом, що допомагає розуміти і виражати почуття. З іншого боку, палких і експансивних особистостей він може зробити дуже гарячими і навіть агресивними. При виборі каменю враховуйте як власне символіку талісмана, так і ваші індивідуальні характеристики. По-друге, астрологи стверджують, що певні камені підходять представникам певних знаків Зодіаку. Так, якщо потужний з енергетики діамант ідеально підходить діяльним Овнам, то ніжних і тонких Риб він буде придушувати. Або, наприклад, смарагд дійсно дарує мудрість і вірність Тельцям і Ракам, а ось охоплюючих пристрастю Скорпіонам він просто протипоказаний. Уважно вивчіть властивості каменів перед покупкою.

Отже, обручки з камінням мають глибокі традиції. Діаманти, рубіни, смарагди, сапфіри, різні напівкоштовні камені є потужними любовними і сімейними амулетами. Купуючи обручки з камінням, ви отримуєте не тільки оригінальну, але й символічну і корисну прикрасу. Ретельно вивчіть вподобаний камінь, враховуйте деталі і сміливо купуйте свій весільний талісман.

Фотограф і відеооператор на весілля:

• відеозйомка і фотозйомка весіль, Lovestory, кліпів, свят в дитячому садку, вечірки, день народження Київ
• архітектура, інтер'єри, fashion, фотосесії
• предметна фотозйомка, зйомка реклами
• професійна фото відеозйомка корпоратива у м. Рівне, Луцьк, Львів
• фото відео зйомка на випускний.